MÜHENDİSLER OLARAK GERÇEKTEN MAĞDURUZ

Verimli arazileri ile Türkiye’nin tahıl ambarı konumunda bulunan Şanlıurfa’da danışmanlık yapan ziraat mühendisleri, Bakanlığın kendilerine sahip çıkmadığını, Raporlar sunduklarını, daire başkanlığı ile konuştuklarını, buna rağmen herhangi bir gelişme olmadığını belirterek, gerçekten mağduruz. Dediler.

ŞANLIURFA’DA 42 KİŞİ TARIM DANIŞMANLIĞI YAPMA HAKKINA SAHİP OLDU

Türkiye Tarımsal Yayım ve danışmanlık kurumu derneği (TAYDAK) Şanlıurfa il temsilcisi Melek Derya Nitelik ve Yönetim kurulu üyesi Tarım danışmanı Ramazan Kaya yaptıkları açıklamada şu görüşlere yer verdiler; “Tarımsal Yayım ve Danışmanlık sınavına girip 70 barajını aldıktan sonra tarım danışmanlığı sertifikası almaya hak kazanan ziraat mühendisleri oda, birlikler ve serbest olmak üzere tarım danışmanlığı yapabiliyorlar. Bu yıl oda ve birliklerde 5 kişi almak hakkına sahip Şanlıurfa’da 42 kişi tarım danışmanlığı yapma hakkına sahip oldu. Devlet yılda iki defa 6 ayda bir kişi başına yıllık 46 bin ödenek veriyor. Birliklerde çalışanların maaşlarını oda ve birlikler karşılıyor. Şu anda tarım danışmanları aylık 2.800 TL maaş alıyorlar. Bazı arkadaşlarımız 2 bin alıyor. Bazısı 1.800 TL alıyor. Birliklere bunun üstünü tamamlayın diyor ama eksik veriyorlar. Siz bir mühendissiniz 4 yıllık fakülte bitiriyorsunuz ama emir aldığınız insan ilkokul mezunu bazen arkadaşlar mevzuatı anlatmakta zorluk çekiyorlar.

3 YILDIR ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN ALDIKLARI PARADA ARTIŞ OLMADI

3 yıldır ziraat mühendisi arkadaşların aldıkları para 46 bin herhangi bir artış olmadı bu kadar zamanda, iki yılda bir bizim sözleşmemiz yenileniyor. Serbestler her sene yenilemek zorunda yeni çıkacak tebliğe göre kendinizi ayarlamanız lazım. Yani çıkmayabilir. Destekleme kapsamında çalışıyoruz. Bakanlık sahip çıkmıyor. Raporlar sunduk, daire başkanlığı ile konuştuk, mağduriyetlerimiz ortada, gerçekten mağduruz. İnsanlar 2 bin 800 TL ye aile geçindirmek zorunda. Muhatap bulamıyoruz. Konuştuğumuz herkes diyor bir mühendis nasıl bu paraya çalışır. Özlük haklarımızın iyileştirmesini istiyoruz.” Dedi.

ALAGÖZ: ZİRAAT MÜHENDİSLERİNE NEDEN DEĞER KIYMET VERİLMİYOR?

CHP Haliliye ilçe başkanı Av. İbrahim Halil Alagöz de konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, ziraat danışmanlarının mağduriyetlerinin giderilmesini isteyerek ‘’bakanlığın en kısa sürede adım atarak, 3 yıldır yapılmayan zammı yapmasını ve iyileştirme yapmasını bekliyoruz. Bu kardeşlerimiz 4 yıllık fakülteye okuyarak mühendis oldular. Bunlara asgari ücretin altında ödeme yapmak bu insanlara en büyük eziyettir. Kaldı ki GAP’ın başkenti, tahıl ambarı, Türkiye'nin en verimli topraklarına sahip olan Şanlıurfa gibi bir ilde ziraat mühendislerine neden değer kıymet verilmiyor? Tarımsal danışmanlık yapan emek veren insanlar hiçe sayılıyor. Tarımsal destek sunan ziraat danışmanları haklarını bir an önce almalıdır. Biz CHP olarak bu insanların her zaman yanında olacağız. Özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda desteğimizi sonuna kadar vereceğiz" dedi.

Editör: TE Bilisim