Yaptığı projeler ile dernek olarak birçok öğrenciye ücretsiz eğitim veren ve dernek bünyesinde ki uzman eğitimciler ile akademik anlamda yapay zekâ üzerine, astronomi alanında, birçok kitap yayınlayan ve Şanlıurfa’da birçok kurum ile ortak projeler yürütün Genç (STEM) eğitim ve araştırma derneği Başbakanı Mustafa Taşıyan ile yaptıkları projeler ve gelecekte yapılacak olan çalışmalar ile ilgili yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi: “Derneğimiz 2017 de kuruldu Şanlıurfa merkezde kurulan bir dernek, robotik kodlama yapay zekâ, astronomi, alanlarında faaliyet ve eğitimlerini sürdürmekte. Şuana kadar binlerce eğitim vermiş durumdayız ve halen de eğitimlerimiz devam etmekte. Şuanda astronomi gözlem günleri düzenlemekteyiz ve birçok kurumla ortak gözlem geceleri düzenleyerek,

URFA’DA ASTRONOMİYE OLAN İLGİYİ ARTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ

En son Erasmus projeleri, Avrupa projeleri, Avrupa birliği projeleri yerelde derneklerle toplum ilişki genel müdürlüğü ile yaptığımız projeler ile derneğimizde birçok öğrenciye ücretsiz eğitim verdik. Dernek bünyemizde ki uzman eğitimciler hem akademik anlamda yapay zekâ özerine STEM anlamında, astronomi alanında, birçok kitap yayımlandı. Şuanda akademik anlamında da çalışmalarımız devam ediyor. Şanlıurfa’da birçok kurum ile ortak projeler yürütüyoruz, bu anlamda da kapımız her kese açık. 

ÇALIŞMALARIMIZ SONUCU HER YIL KENDİNE DEĞER KATARAK BÜYÜYEREK İLERLEDİK

Genç (STEM) eğitim ve araştırma derneği 2017 yılında kurulduğunda Şanlıurfa’da Urfa STEM den sonra sivil toplum alanında Türkiye’de ilk ve Şanlıurfa’da özel teşebbüs olarak da ilk kurulmuş bir kurum. Çalışmalarımız sonucu her yıl kendine değer katarak büyüyerek ilerledik.  Bundan sonra ki hedefimiz amacımız ise bir genç (STEM) okullu kurmak Urfa’da yaklaşık 800 den fazla öğrencimiz bulunmakta. Bu öğrencileri bu alanda geliştirmek bilgi ve becerenleri doğrultusunda yönlendirmek ve uluslar arası yarışmalara hazırlamak ve bu alanı mili eğitim bünyesinde okullaştırarak resmiyete kazandırmak ve Türkiye’de ilk olacak (STEM) okulunu açmak.

BİRÇOK OKULLA ÜCRETSİZ EĞİTİMLER VERDİK

Şuana kadar yaptığımız çalışmalardan birçok Avrupa birliği projesi yürüttük, Erasmus projesi, gençlik ve spor Bakanı projesi yürüttük, iş sivil toplum genel müdürlüğün bu 3’ncusu olan presesini yürüttük. Birçok okulla ücretsiz eğitimler verdik atölyelerin kurulmasında rehber olduk. Eğitimcilerin aracılığıyla köy okullarına gidip eğitim verdik. Bundan sonra da aynı şekilde çalışmalarımıza ve yolumuza devam edeceğiz.

TÜRKİYE İÇİNDE VE ULUSLARARASI YARIŞMALARA HAZIRLIYOR

Urfa genelinde buraya gelen öğrencilerimizi yüzde 40-50 yarışmalara hazırlıyoruz çocukta o cevheri ve kendisinde ki bilime olan yatkınlığını keşfettiğimizde bir şekilde onları yarışmalara hazırlıyoruz önce il içinde sonra Türkiye içinde ve uluslararası yarışmalara hazırlıyor ve bu yarışmalara dahi olarak Şanlıurfa’yı tüm dünyaya tanıtmayı amaçlıyoruz. En son teknofeste katılan arkadaşlarımız oldu dereceye girmediler ama Şanlıurfa’dan oraya kadar gitmek bile büyük bir başarıydı bizler için. Çok küçük bir teşebbüsle teknofeste kadar girmek bizim açımızda birincilik derecesinde bir başarıydı.

Şanlıurfa’nın genç nüfusu yoğun olan bir olması elbette ki teknolojiye olan ilgileri de yoğun fakat ailelerin bu konuda biraz çocuklarını geri çekmeleri ve daha çok okula yönelik yönlendirmeleri,    teknolojiyi göz ardı etmeleri büyük sıkıntı. O yaşta ki çocuk idrak edemiyor aslında anlasalar bunlar gelecekte ki meslekler bunlar belki 10 yıl sonra bizi memur evimizde karşılamayacak robotlar karşılayacak robot süpürgeler işte yemek yapan robotlar icat edilecek ve zamanla bunların tamiratı, kodlaması yapılacak bu açıdan baktığımızda bunların hepsi birer değerli meslek haline gelecek. Ailelerin çocuklarını bu alana yönlendirmeleri gelecekte büyük bir önem arz etmektedir. Çocuklar ciddi anlamda çok alakalı bunu eğitimlerimiz sırasında gözlemleyebiliyoruz bizler elimizden geleni yapıyoruz fakat ailelere de çok büyük bir görev düşüyor.

HARRAN ÜNİVERSİTESİYLE ORTAK ÇAILŞAMALAR YAPIYORUZ

Harran üniversitesiyle hemen hemen bütün projelerimizde ortak çalışıyoruz. Çünkü orda ki akademisyen arkadaşlarımız var bunlardan derneğimizde başkan yardımcısı Ahmet Göçen hocamız aynı zamanda harrüsen müdürü kendisi. Birçok anlamda Harran üniversitesiyle ortak proje yürütmekteyiz çünkü akademik ve bilimsel anlamda desteğe ihtiyacımız oluyor. Yapay zeka özerine eğitim yaptık ve yoğun katılım oldu ve biz orada bunu gözlemledik eğitime açık, gelişmeye açık ve bu alanda kendini geliştirmek isteyen çok insan var. biliyorsunuz kovid ile birlikte öğretmenler online ders vermek zorunda kaldı işte bazı hocalar zom kullanmaz durumdaydı kovidle birlikte teknolojinin önemi daha da çok anlamaya başlandı. Teknoloji bununla berber eğitim hayatında daha yaygın olarak kullanmaya başlandı.

ÖĞRENCİLERE NE KATABİLİRİZ NELER BAŞARABİLİRİZ

Genç STEM olarak Urfa’da hiç bir kurumda maddi olarak yardım talep etmedik ve onlarında bize herhangi bir şekilde bir maddi yardımları olmadı zaten bir yaptığımız projelerimizle derneğimizi aktif tutuyoruz. Kurumlar aracılıyla bu manada sıkıntı yaşıyoruz ortak proje yürütmek konusunda sıkıntı yaşıyoruz işte görünür olmak kısmında biraz daha kurumlar ile ortak çalışmaları şehrimiz için yapmalıyız ki bunu özelikle büyük harflerle yazmak istiyorum Şanlıurfa için şehrimiz için çalışmak burada binlerce öğrenciyi yetiştirmek onlara bir şey katmak ve en mühimi Şanlıurfa’ya değer kazandırmak. Bu gün ben dernek kuruyucusu olarak kendi ismime değer katmak istemiyorum benim burada ismimin bir anlamı yok önemli olan burada yetişen öğrencilerin başarı olması ve Şanlıurfa’ya ne katıkları bizim talebimiz ve amacımız bu yönde. Bizim de gayemiz burada ki öğrencilere ne katabiliriz neler başarabiliriz.” Diyerek sözlerini sonlandırdı.

Editör: TE Bilisim