ŞUTSO Meclis Başkanı Ahmet Altun, Yönetim Kurulu Üyeleri Kadir Kılıçoğlu, Metin Baydar, Meclis Üyeleri Ahmet Sambur, Cemal Beyaz, Cemal Yazar, Mehmet Paydaş, Mustafa Sonekinci, 23. Meslek Komitesi Başkanı İlhan Eser, Başkan Yardımcısı Nilay Altun, Komite Üyesi Bekir Çıtay ve davetlilerin yer aldığı sergi açılışında konuyla ilgili bir açıklama yapan ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı İ.Halil Peltek, şunları kaydetti: “3 Aralık tarihi, Birleşmiş Milletlerin 1992 yılında aldığı kararla o tarihten bu yana “Uluslararası Engelliler Günü” olarak kutlanıyor.

Bu kapsamda, ŞUTSO 8 ve 23. Meslek Komitelerimizin organizasyonuyla, Uluslararası Engelliler Günü’nde, ‘Ulaşılabilirlik' konusunda farkındalık oluşturmak adına "ENGEL SİZSİNİZ" sloganıyla bir fotoğraf sergisi çalışması gerçekleştirdik. Amacımız, engelli bireylerin hayatında, toplum fertlerinin neden olduğu olumsuz durumları tüm kamuoyu ile paylaşmaktır. Hepimizin birer engelli adayı olduğu gerçeğini unutmadan, engelli bireylerin toplumla ilişkisini yeniden gözden geçirmek ve çıkan sonuçları irdelemek üzere yaptığımız çalışmalarda, en önemli sorunun ‘Ulaşılabilirlik' olduğunu gördük. Bu sorunun, bireysel çaba ile çözülemeyeceği ancak toplumsal farkındalıkla bertaraf edilebileceği kanaatinden yola çıkarak bu farkındalık çalışmasını gerçekleştirdik. Biliyoruz ki, engelli bireylerin başkalarına ihtiyaç duymadan yaşamını sürdürebilmeleri, ulaşılabilirliğin sağlandığı toplumlarda, daha kolaydır.

Bununla beraber, engelli bireylerin toplumsal hayata katılabilmelerinin sağlanmasının bir diğer öğesi de kentsel hizmetlerdeki tüm fiziki ve mimari tedbirlerin alınmasıdır. Kaldırımlarda, yaya geçitlerinde, parklarda, çocuk oyun alanlarında, kamunun hizmet verdiği ve kamu kullanımına açık tüm binalarda ve ulaşım hizmetlerinde ulaşılabilirlik tedbirlerinin alınması, sadece engelli bireyler için değil, hareketlerinde kısıtlılık yaşayan kişiler için de elzem bir durumdur.

Ulaşılabilirlik sorununun çözülmesi için toplumun tüm dinamikleriyle, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, üniversiteler, meslek örgütleri, STK’lar, engelliler ve onların ailelerinin bir araya gelmesinin gerektiğine inanıyoruz. Sadece bütçe ayırmanın veya kanuni düzenleme yapmanın yeterli olmadığı kanaatindeyiz. Toplumsal farkındalık ve bilinçlendirme çalışmaları, ulaşılabilirlik konusunda daha etkin bir çalışma olacaktır.” İfadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

Editör: TE Bilisim