Kültür ve Sanat faaliyetleri kapsamında Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı tarafından sıra gecelerinin vazgeçilmez ismi olan Mehmet Nacak Saygı Gecesi düzenlendi. Gecede birbirinden değerli sanatçılar sahne alırken, Şanlıurfa’nın yetiştirmiş olduğu önemli tiyatro ve sahne sanatçılarından biri olan Nuri Şerbetçi’de, Ben Gidemem Urfa’mdan isimli şiiri ile seyircilerden büyük alkış aldı.

Mehmet Akif İnan Konferans salonunda gerçekleşen geceye Gazeteci / Yazar Hüseyin GÜZEL’in sunuculuğunu, Celal BUCAK’ın Sanat Danışmanlığını üstlendiği programa Türk Halk Müziği Sanatçıları İsmail BADDILLI, Mustafa TAŞÇI, Mustafa BAYDAĞ,  İsmail AKAGÜN, Naci YOLUK, Ahmet KONAK ve Mehmet BAKAY dışında Müzik Eğitmeni: Halil BALIKÇI, Oturak Bant Yapımcısı: Osman CEYLAN, Teatral: Nuri ŞERBETÇİ, Müzisyen / Yazar: Adnan YETKİN konuk olarak katıldı.

MEHMET NACAK KİMDİR?

Mehmet Nacak, Urfa’nın bugün ebediyete intikal etmiş efsane gazelhanlarının ve müzik ustalarının meclislerinde bulunmuş, sazıyla onlara eşlik etmiş, ustaların tavırlarını ve onlardan edindiği bilgileri sazına ve sesine yansıtmış, hem saz icrası, hem okuyuculuğu ve hem de bestekârlığı ile yaşayan bir efsanedir. Urfa Halk müziğinin ustalarının bize bıraktığı bir “TEBERİK” tir.

Eyyübiye’de AK Parti’ye Büyük Katılımlar Devam Ediyor Eyyübiye’de AK Parti’ye Büyük Katılımlar Devam Ediyor

Ankara Devlet Türk halk Müziği Korosu sanatçısı, bağlama virtüözü ve bestekâr, hemşehrimiz Arif Çelik Hoca Mehmet Nacak ie ilgili görüşlerini; “Mehmet Nacak Ağabey, gerek müzikal birikimi (özellikle Urfa), gerek Kişiliğiyle ‘hep’ çok özel ve bizlere örnek bir İnsan olmuştur. ‘Halâ’ öyle olduğuna ‘vicdanen’ şahit ve kefilim” sözleriyle dile getiriyor.

Nolursun, Pala Remzi, Töre, Nemrut’un Kızı, Urfalı Sevmiş gibi ölümsüz eserlerin bestecisi Sayın Arif Çelik Hoca’nın Mehmet Nacak hakkındaki bu kısa öz yorumu fazla söze hacet bırakmıyor.

İsmail Güner hemşehrimiz de Arif Sağ’ın bir röportajında Mehmet Nacak ile ilgili olarak şu cümlelerini bize naklediyor: “İbrahim Tatlıses İlk kasedi için hazırlık yaparken, Araban gazeli için büyük saz ustası radyo sanatçısı Mehmet Erenler hoca ile çalışmaya başlamış . Sonra Arif Sağ’la çalışmışlar. Arif Hoca bir süre sonra İbrahim Tatlıses’e ; niye kendinizi yoruyorsunuz ,birbirinizin ve senin dilinden en iyi Mehmet Nacak Hoca anlar” demiş ve gazelin bağlama açışını Mehmet Nacak’a yaptırmışlar.

Arif Sağ gibi büyük bir bağlama ustasının Mehmet Nacak’a bu derece değer vermesi de çok çok önemlidir elbette. O da Arif Çelik Hoca gibi Mehmet Nacak hakkında fazla söze hacet bırakmamış.

1952 Yılında Şanlıurfa’da doğdu. Babasının adı Halil, annesinin adı Rahime’dir. Evli ve 5 çocuk babasıdır. Küçük yaşlardan itibaren bağlama çalmaya başladı. Urfa’dan başka birçok yörelerin müziğine hâkimdir. Bağlama ustası Aziz Çekirge’den oldukça yararlanmıştır. Birçok plak ve kasetlere bağlamasıyla eşlik etmiştir. Ayrıca İbrahim Tatlıses, Seyfettin Sucu gibi birçok ünlü sanatçılara sahnede bağlama çalmıştır. Bağlama çalması kadar sesi de güzeldir. Ses sanatçısı olarak birçok mahalli kaset yapmıştır. Beste çalışmaları da vardır. İki plak yapmıştır.

Editör: TE Bilisim