“Özellikle buğdayda, mercimekte, yemde kötü günler bekliyor. Diyen Başkan Melik Açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Gübre fiyatları ciddi anlamda yükseldi 20 Aralık 2021 de bir ton üre 17100 iken 22 Aralık 2012'de bir ton üre 14 bin 500 liraya düştü. 24 Aralık 2021 de 13.000 liraya düştü inişli çıkışlı seyir olmasından dolayı gübre fiyatları inişli çıkışlı bir grafik aldı. Mazotta da bizim yaptığımız araştırmaya göre mazot fiyatı 11.49'a yaklaştı 2020 Aralık ayında mazot 6.60 ile mazottaki artış %100 oldu tabii dolar kurunun düşmesi ile birlikte mazot fiyatları da düştü ama mazottaki indirim çiftçiye ve üreticiye yansımadı. Dolayısıyla hükümet bunu ÖTV olarak bilgilendirdi yani hazinenin kasasına girmiş oldu. Çiftçiye bir etkisi olmadı. Sulu tarımda çiftçilik yapan üreticilerimiz dolayısıyla gübre kullandığı kıraç alanda üreticilik yapan çiftçilerimiz gübre kullanmadılar. Gübre'nın pahalı olmasından dolayı sulu tarımda gübre kullanan üreticilerimiz gübreyi yüksek fiyata satın aldılar ama bugün gübre fiyatları düştü bu aradaki farkı hükümet çiftçilerimize ödeyecek mi kuru tarımda buğday eken, arpa eken, mercimek eken üreticilerimiz gübresiz kullandılar. Gübresiz kullandıkları için önümüzdeki yıl rekolte de düşüklük oluşacak.

GÜBRESİZ KULLANDIKLARI İÇİN DÜŞÜK VERİM ELDE EDECEKLER

Bu da ilerleyen zamanlarda ülkemizde tarım alanında kötü günler beklediğinin göstergesidir. Özellikle buğdayda mercimekte yemde kötü günler bekliyor. Bunun nedeni gübre ve mazot fiyatlarının fahiş fiyatla artışıdır. Bu dönemde gübre fiyatlarının düşmesi çiftçiye hiçbir faydası olmuyor. Ekim sezonu geçtiği için çiftçiye faydası olmuyor.

YAĞAN YAĞIŞLAR SADECE TOHUMUN ÇİMLENMESİNE NEDEN OLUR

2019/2020 tarım sezonunda Şanlıurfa, Antep, Mardin bölgeleri ciddi kulaklık yaşadılar. Mercimekte %90 Avrupa'da yüzde seksen buğdayda ise izle 75 rekolte düşük oldu. 2021-2022 sezonunda ise üreticiler çiftçilere ekimlerini yaptılar. Tohumların toprakla buluşturdular. Ama maalesef kuraklık kendini göstermekte, yağan yağışlar sadece tohumun çimlenmesine neden olur. Önümüzdeki günlerde yine kuraklık söz konusu Atatürk barajı'nda yaşanan düşük su seviyesi yüzünden üreticilerin ektiği alanlara desteğinin yeterince su vermeyeceği anlamına gelir.” Dedi.

Editör: TE Bilisim