Gap Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının destekleriyle Tarım ve Orman Bakanlığı ve Şanlıurfa Valiliği himayelerinde Şanlıurfa Gap Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Eğitim Merkezinde 3 Kasım 2022 tarihinde düzenlenen Şanlıurfa ili Ulusal Pamuk Çalıştayı kapsamında “Pamuk ve İnsan” fotoğraf sergisi düzenlendi.

Düzenlenen sergide Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen “Tarım ve İnsan” fotoğraf yarışmasında dereceye giren fotoğraflar, Şanlıurfa ilimiz pamuk alanlarında üreticiler tarafından çekilen fotoğraflar ile ilimiz coğrafi işaretli ürünü olan Cülha Kumaşından tasarımı Altıer Akademi moda uzmanları tarafından yapılan kıyafetler sergilendi.

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesine obezite polikliniği açıldı. Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesine obezite polikliniği açıldı.

Düzenlenen sergi ve Şanlıurfa’da yetişen pamuk ile ilgili gazetemiz muhabirine açıklamalarda bulunan Marka ve İmaj Danışmanı Erdal Güvenç şu görüşlere yer verdi: “Ben Erdal Güvenç 1961 Ankara doğumluyum. Aslında Doktor olmak istiyordum ama bir anda kendimi Tekstil dünyasında buldum. Aşağı yukarı 40 yıldır bu sektörün içerisindeyim. Pamuk hayatımızda çok önemli bir yer tutuyor. Doğduğumuzdan ölene kadar kullandığımız bir materyal. İlk pamuğu Ben Adana'da pamuk tarlasına birebir görerek başladım. Onra birkaç markadan çalışma yaptıktan sonra İstanbul'da çeşitli firmalarda danışmanlığı veriyorum. Türkiye'de sağlam isimlere ünlü isimlere İmaj danışmanlık yapıyorum. bunların dışında Alter akademi'de View eğitimi veriyoruz. Aynı zamanda moda tasarımı veren bir Akademi Urfa'da da yollarımız Londra'da yaşayan Saadet Hanım'ın işbirliği ile bir araya geldi. Burada Şanlıurfa'da uluslararası pamuk çalıştığına 30 parçalık bir defile için bir koleksiyon hazırlandı. Bu koleksiyonu seçerken de öğrencilerimiz Urfa'ya gelip Urfa'da Culha kumaşını incelediler. Burada çok kullanılan yerel halkın kullandığı kumaşları alıp onların hepsini alıp eski ile yeni birleştirerek yeni farklı bir model yaratarak koleksiyon hazırlandı gelen misafirlere de bunları sergilemiş olduk. Urfa'nın enerjisi çok güzel inanılmaz güzel bir enerjisi var. En son 12 yıl önce gelmiştim. O zamana göre bayağı değişmiş pamuk üzerine bayağı gelişmiş. Şanlıurfa ile ilgili Bundan sonra farklı projelerimiz olacak bu yaptığımız çalışmanın bir ayağı da bunu daha büyük bir organizasyon haline getirip yapılan ürünleri bir defile ile tarihi bir noktada başka bir ambiyansta bu sektöre gönül vermiş insanlar ile birlikte büyüklerimizin de desteğiyle birlikte büyük bir Şov'a dönüştürüp sunum yapmak. Ne kadar kaliteli ürün ve pamuk üretseniz de ne kadar büyük fabrikada açsanız bunun genel tüketiciye iletemiyorsanız yaptığınız çalışmalar iyi ve büyük kaliteli olduğunu hiçbir işe yaramıyor. Bunun içinde sağlam reklam ve işbirlikleri ile bu yaptığımız çalışmaları tüm dünyaya Türkiye'ye duyurmak istiyoruz Urfa'nın pamuğunu çok kaliteli ve iyi olduğunu belirtmek istiyorum. Cülha kumaşıda Anadolu da geleneksel el sanatlarının önemli merkezlerinden biri olan Şanlıurfa, insanlık tarihinin ilk yerleşim yerlerinden biri olup, üç semavi dinin yeşermesine ev sahipliği yapmış, birçok uygarlık ve değerler üretmiş, tarımın ilk yapıldığı, ilk üniversitenin kurulduğu, tarihte Bereketli Hilal olarak isimlendirilen ve topraklarından adeta fışkırmakta olan bereketiyle her bireye asırlarca yetecek değer ve zenginlikte olan kadim bir şehirdir. “

Editör: TE Bilisim