Şanlıurfa Barosu Çocuk Hakları Komisyonu tarafından, 20 Kasım Çocuk Hakları Günü dolaysıyla baro hizmet binasında basın açıklaması yapıldı. 

VALİ ŞILDAK: AKİF'İ ANLAMAK CUMHURİYETİ ANLAMAKTIR VALİ ŞILDAK: AKİF'İ ANLAMAK CUMHURİYETİ ANLAMAKTIR

Yapılan açıklamada; Bugün Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme imzalanmasının 33. Yılı geride kalırken ülkedeki çocuk hak ihlalleri hayatın her alanında yoğun bir şekilde yaşanmaya devam etmektedir.

Sokaklarda yaşayan, dilendirilen, Çalıştırılan, şiddete maruz kalan, tecavüz, tacize maruz kalan, fuhuşa zorlanan,, yoksullukla, sağlıksız çevrelerde yaşamak zorunda bırakılan vb bir çok  hak ihlallerine maruz bırakılan çocuklar varlığını sadece ülkemizde değil tüm dünyada  sürdürmektedir.

Çocuk gelinler , toplumumuzun acı ve yüz karası bir gerçeğidir. Bunun  ,bir gerçek olarak karşımıza çıkması yüreğimizi sızlatmaktadır.

Çocuk işçiliği olgusu da malesef devam etmekte , 5-15 yaş arası milyonlarca çocuk acımasızca  çalıştırılmaktadır.

Cinsel istismar ise çocukların maruz bırakıldığı yetişkin şiddeti türlerinden yalnızca biridir. çocuk istismar ve ihmalleri noktasında yapılan tüm yasal düzenlemelere rağmen etkin sonuçlara ulaşamamaktadır. En önemli sebeplerinden biri ise bir çocuk koruma sisteminin olmamasıdır.

Çocuk Adalet Sisteminin iyileştirilmesi için çalışmalar yapılması yerine çocukların sistem içinde örselenmesi sonucunu doğuracak işlemler yapılmaktadır. Uzun süren yargılamalar, çocuk adalet sistemi içerisindeki profesyonellerin iş yükünü artırdığı gibi yeterliliğini de sekteye uğratmaktadir. Çocuk dostu yargılama ilkelerine de aykırı işlemler nedeniyle adalet sistemi içerisine giren çocukların hak ihlaline uğramasına sebebiyet vermektedir.

Şanlıurfa Barosu Çocuk Hakları Komisyonu olarak hak temelli ve bütüncül bir çocuk koruma politikası oluşturulması gerektiğini belirtir; Her çocuk eşit, özgür, mutlu ve onurlu bir yaşamın hak sahibidir diyerek onlara güvenli bir yaşam, eğitime erişim, fırsat eşitliğine sahip olma, eşit bir muamele görebilme ve zulüm görmeden büyüme hakkının olduğunu savunmaya devam edeceğiz. Bu haklı mücadelemizinde her zaman devam edeceğini kamuoyunun bilgisine sunarız.

Editör: TE Bilisim