Su, hayatımızda beslenmenin en önemli parçasıdır. Vücudunuzun her fonksiyonu sıvıyla sağlanır ve vücuttaki suyun yüzde 10`unu kaybetmek ciddi sorunlar doğurur. Yüzde 90`ı su olan kan, besinleri hücrelere taşır ve buradaki atıkları alır. Normal bir insan için günde 8-10 bardak su yeterlidir. Vücuttaki suyun dengesinin yaşamsal önemi vardır, günlük gereksinim 35 ml x vücut ağırlığı (kg) eşitliği ile basitçe hesaplanır. İdrar renginin koyulaşması, su ihtiyacının karşılamadığını göstergesidir.

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü olarak sağlıklı içme-kullanma suyu temini için düzenli olarak Sahanın büyüklüğüne göre bir veya daha fazla yerden alınan su numuneleri ayda bir bakteriyolojik, altı ayda bir kimyasal analiz yaptırılır. Uç noktalarda Denetleme Merkezi tarafından sabah ve akşam bakiye klor ölçümü yapılır.

BİR 3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER FARKINDALIK GÜNÜNÜ DAHA GERİDE BIRAKTIK BİR 3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER FARKINDALIK GÜNÜNÜ DAHA GERİDE BIRAKTIK

Eğer su dağıtımdan önce depolanıyorsa, depo çıkışında da klor ölçümü yapılır. Klorlamanın uç noktada 0,5 ile 0,1 ppm arasında olması gerekir, bunun dışında bir değer ölçülürse belediye bu konuda uyarılır. Şehir şebeke suları belediyeler tarafından dezenfekte edilir. Halk Sağlığı ve Çevre Sağlığı Uzmanı Uzm. Dr. Ceren Arkant, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında; "Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü olarak halkın tüketimine sunulan içme kullanma suları, ambalajlı sular, yüzme suları, yüzme havuzları ve kaplıcaların sağlık ve güvenli olup olmadıklarını izleme ve denetleme görevini yürütmekteyiz. Dünya sağlık örgütüne (DSÖ) içme sularının klorlanması halk sağlığı alanındaki en önemli gelişmelerden biridir.

Halen mevcut alternatifleri arasında en güvenilir dezenfeksiyon yöntemi klorlamadır. Bu kapsamda il genelinde kent ve kırsal yerleşim yerlerinde günlük klor ölçümleri ile birlikte yılda “5 bin” civarında kimyasal ve mikrobiyolojik su numunesi alarak halk sağlığı laboratuvarlarında analizi ile şebeke sularının takibini yapmaktayız.

Ayrıca ilimizde piyasaya sürülerek satışı yapılan ambalajlı su olarak tanımladığımız şişelenmiş suların üretim ve satış yerlerini denetleyerek yıl içinde belli periyotlarla ambalajlı sulardan piyasa gözetimi ve denetimi kapsamında numuneler alarak halk sağlığı laboratuvarlarımızda analizlerini yapmaktayız. Halk Sağlığı Laboratuvar Sorumlusu Biyolog Ceyhan IŞIK, il genelinde kent ve kırsal yerleşimlerde kimyasal ve mikrobiyolojik su numuneleri alınarak Halk Sağlığı Laboratuvarımızda analizleri yapılıp şebeke sularının takibini yapmaktayız." ifadelerini kullandı.

Son bir uyarıda bulunan Arkant, “İklim krizi sebebiyle sağlıklı ve güvenli suya erişim gittikçe zorlaşıyor. UNICEF verilerine göre dünya genelinde her 10 kişiden 3’ü bulaşıcı hastalıklarla mücadele için temel el yıkama olanaklarından yoksun. Bu nedenle sularımızı dikkatli kullanalım boşa harcamayalım. Su, dünyanın her noktasında yaşamı ifade eden bir değerdir. Su kaynaklarımızı ve geleceğimizi koruyalım. 22 Mart Dünya Su Günü Kutlu Olsun" dedi. (HABER MERKEZİ)

Editör: TE Bilisim