Türk Böbrek Vakfı’nın 30 ilde başlattığı seminerde şimdiye kadar 8 okulda "Sağlıklı bir yaşam için beslenme ve hayat tarzı önerileri" eğitimi Şanlıurfa 'da verildiğini belirtti. Türk Böbrek Vakfı ve Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürlüğü arasında, ilk ve orta öğrenimdeki öğrencilere sağlıklı beslenmeye yönelik eğitim verilmesi için işbirliği protokolü yapıldı. Şanlıurfa'da bir otelde düzenlenen programda konuşan Timur Erk, Türkiye'de obezitenin her yıl arttığını, bu nedenle vatandaşların sağlıklı beslenmesi gerektiğini söyledi.

OBEZİTE, BÖBREK HASTALIKLARINA NEDEN OLUYOR!

Türk Böbrek Vakfı (TBV) Başkanı Timur Erk, “obezite ile mücadele” kapsamında düzenlenen toplantıda, obezite her geçen gün görülen artışın gelecek nesilleri tehlikeye attığına dikkati çekti.

UNLU VE ŞEKERLİ YİYEN GÖBEKLİ

Bölge halkının temel besin kaynaklarından biri olan beyaz un ve beyaz şeker, kan şekerini hızla yükseltip hızla düşürdüğü için karın bölgesindeki yağlanma görülüyor. Bunu önlemek için Bölge halkının vücut şekli ‘elma tipi’ ve şişmanlama riski yüksek. Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, Türkiye'de obezitenin her yıl yüzde 8 artış gösterdiğini belirterek, "Çocuk çağındaki obezite ile mücadele etmek isteniyorsa okul kantinlerinde 'okul gıdası' logolu ürünlerin satışına dair düzenleme bir an evvel uygulamaya konulmalı." dedi. Sağlıklı beslenme konusunda okul öncesi ve ilkokul öğrencilerine eğitimler verdiklerini belirten Erk, "Ne yazık ki obez nüfusun yaklaşık yüzde 60'ı çocuk. Daha vahimi, yılda yüzde 8 artış görülüyor. Buna 'dur' demek gerekiyor.

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE TUZ TÜKETİMİ 24 GRAM CİVARINDAYDI

Eğitimlerde öğrencilere sağlıklı beslenmede nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlattıklarını aktaran Erk, şunları söyledi: "Eğitimlerimizde böbrek sağlığını korumak açısından sağlıklı beslenme konusuna eğiliyoruz. Sağlıklı beslenme önemli bir konu ve bunun belli başlı paydaşları var. Bu paydaşların başında tuz geliyor. Türkiye'de tuz tüketimi, yetişkin başına günlük Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 24 gram civarındaydı. Yapılan çalışmalar sayesinde 18 gram seviyesine ulaştık. Dünya Sağlık Örgütünün önerisi 6 gram. Bu seviyeye inmek için mücadele ediyoruz. Şeker tüketiminde 150 gram yetişkin başı günlük tüketimi 10 senede 10 gram düşürebildik, 50 grama kadar inmemiz lazım. Yani 13 küp şeker. Trans yağların, nişasta bazlı şekerin obeziteye etkilerini anlatıyoruz. Eğitimin 10 dakikasını da çocuklar için eğlence haline getiriyoruz."

OBEZİTE NEDİR?

1Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır. Bilindiği üzere beslenme; anne karnında başlayarak yaşamın sonlandığı ana kadar devam eden yaşamın vazgeçilmez bir ihtiyacıdır. İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini yeterli ve dengeli miktarda alıp vücutta kullanabilmesidir. Karın doyurmak, açlığı bastırmak, canının çektiği şeyleri yemek veya içmek değildir. Günlük yaşamda bireylerin (gebe, emzikli, bebek, okul çocuğu, genç, yaşlı, işçi, sporcu, kalp-damar, şeker, yüksek tansiyon hastalığı, solunum yolu bozuklukları vb.) yaşa, cinsiyete, yaptığı işe, genetik ve fizyolojik özelliklerine ve hastalık durumuna göre değişen günlük enerjiye ihtiyacı vardır. Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için, alınan enerji ile harcanan enerjinin dengede tutulması gerekmektedir.

Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının %15-18'i, kadınlarda ise %20-25'ini yağ dokusu oluşturmaktadır. Bu oranın erkeklerde %25, kadınlarda ise %30'un üstüne çıkması obeziteyi oluşturmaktadır.

Günlük alınan enejjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerji vucutta yağ olarak depolanmakta ve obezite oluşumuna neden olmaktadır.

Buna paralel olarak, günümüz teknolojisindeki gelişmeler, yaşamı kolaylaştırmakla birlikte, günlük hareketleri önemli ölçüde sınırlamıştır. Anlaşılacağı üzere obezite; besinlerle alınan enerjinin (kalori) harcanan enerjiden fazla olması ve fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanması (%20 veya daha fazla) sonucu ortaya çıkan, yaşam kalitesini ve süresini olumsuz yönde etkileyen bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından da obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır.

Editör: TE Bilisim