16 yaşındaki Muharrem Aksan’ın, özel harekat polislerinin atış talimi yaptığı alana yakın bir bölgede ölü bulunmasıyla ilgili tartışmalar giderek büyüyor. Olayın üzerinden 4 gün geçmiş olmasına rağmen Aksan’ın ölümünde sır perdesi henüz aralanmadı. Şüpheli ölümün gündeme gelmesinin ardından Şanlıurfa Valiliği olayla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada Aksan’ın vücudunda mermi izine rastlanmadığı ancak bulduğu bir cismin infilak etmesi sonucu hayatını kaybetmiş olabileceği belirtildi. Bu durum akıllara olayda bir ihmal olup olmadığı sorusunu getirdi.

Aydınlık: İhmal olduğu açık

CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, “Ortada bir ihmal olduğu açık” dedi. Aksan’ın şüpheli ölümüyle ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi sunan Aydınlık, “Olay akıl alır gibi değil. Öylesine bir olay değil, derinlemesine araştırılması ve sorumlularının yargı önünde hesap vermesi gerekiyor. 16 yaşında bir çocuk vücut bütünlüğü bozulacak şekilde hayatını kaybediyor, ortada bir ihmal olduğu çok açık” ifadelerini kullandı.

"Arazide bulmuş olabileceği cisim orada ne arıyordu?"

Olayda detayların önemine dikkat çeken Aydınlık, şöyle devam etti: “Cansız bedenin ilk gelen bilgilere göre atış alanı içerisinde bulunduğu yönündeydi. Ancak Valilik 300 metre yakınında olduğunu belirtti. Bu her iki açıklama da dehşet verici sonuçlar doğuruyor. Eğer atış alanı içerisinde yaşandıysa oranın güvenliğini sağlayanlar nasıl görmez, 300 metre yakınında yaşandıysa Valiliğin açıklamasında belirttiği ‘arazide bulmuş olabileceği bir cisim’ orada ne arıyordu? Açıkçası hem eğitim alanının hem de çevresinin güvenlik sebebiyle temizlenip temizlenmediğini merak ediyorum.”

"Kamuoyu aydınlatılmalı, sorumlular cezalandırılmalı"

"Valilik açıklamasında olayın atış alanı dışında, alana 300 metre uzaklıkta bir mesafede, Muharrem’in arazide bulmuş olabileceği bir cismin infilak etmesi sonucu hayatını kaybettiğini değerlendirmiş” diyen Aydınlık, şunları kaydetti: “O zaman insanın aklına şu geliyor; bir insanın vücut bütünlüğünü bozacak ve hayatını kaybedecek derecede bir cisim infilak ettiğinde o alanın sorumluları bu patlamayı duymuyor mu, neden kimse harekete geçmiyor merak ediyorum. Alanın dışında yaşandıysa bölgede yaşayan vatandaşlarımız için endişeliyim. O nedenle bu olayın titizlikle araştırılması için İçişleri Bakanı’na olayla ilgili sorularımızı ve düşüncelerimizi yönelttik. Bir an önce soruşturma tamamlanmalı, kamuoyu aydınlatılmalı ve sorumluları cezalandırılmalıdır. "

Muharrem Aksan’ın ölümünü Bakan Soylu’ya sordu

Aydınlık’ın, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığına sunduğu yazılı soru önergesi şöyle:

“1. Şanlıurfa Valiliği tarafından yapılan açıklamada 2005 yılından bugüne Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü’nce resmi atış ve eğitim alanı olarak kullanılan bu alanın eğitim sırasında ve eğitim dışında güvenliği nasıl sağlanmaktadır?

2. Yine Valilik açıklamasından hareketle bahse konu alanı ve cansız bedenin bulunduğu eğitim alanının 300 metre yakınını gören görüntü kayıt cihazları bulunmamakta mıdır?

3. Aynı gün İl Emniyet Müdürlüğü personelinin saat 15:08’de atış alanından ayrıldığı, Valilik açıklamasında Muharrem AKSAN’ın “17:30’dan sonraki bir saatte arazide bulmuş olabileceği bir cismin infilak etmesi sonucunda hayatını kaybettiği değerlendirilmektedir” ifadesi yer almaktadır. Atış alanı ve çevresinin kullanıldıktan sonra güvenlik amacıyla temizliği yapılmamakta mıdır?

4. Saat 17:30’dan sonra eğitim alanının yakınında bir insanın vücut bütünlüğünü bozacak, hayatını kaybetmesine neden olacak güçte bir patlama yaşandıysa o alandan sorumlu emniyet ekibi neden bir çalışma yapmamıştır?

5. Atış alanı ve çevresinde infilak edebilecek teçhizat nasıl bulunabilir?

6. Bölgede yaşayan vatandaşlarımız için tehlike hala devam etmekte midir?

7. Olayla ilgili özel bir ekip görevlendirecek misiniz?

8. Soruşturmanın sonucu nedir? " (HABER MERKEZİ)

Editör: TE Bilisim