Tanal’ın hazırladığı Katma Değer Vergisi Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin gerekçesinde, “Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımının, maliye politikasının sosyal amacı olduğunun” vurgulandığı Anayasa’nın 73. maddesi hatırlatarak, “Türkiye’de uygulanan vergi politikaları ile vergilemede adalet ilkesi gözetilmeden, tüm vergiler içinde dolaylı vergilerin doğrudan vergilere oranının sürekli artış gösterdiği bir hal aldığının görüldüğünün” altı çizildi.

Gerekçede, dolaylı vergilerin, vergiyi ödeyenin geliri ve maddi durumuna göre farklılaşmayan, herkesten eşit bir şekilde alınan vergiler olduğu belirtilerek, “Söz gelimi, KDV alınan mal ve hizmetlerden yararlanan herkes aynı orana vergi ödemektedir” denildi.

ZAM HATIRLATILMASI

Anayasadaki sosyal devlet ilkesinin anımsatıldığı gerekçede, “Sosyal devlet anlayışına göre devlet, ekonomik ve sosyal yaşama müdahale etmesi yoluyla, toplumdaki sınıf çatışmalarını yumuşatarak, ulusal bütünleşmeyi sağlamayı hedeflemelidir. Dolayısıyla sosyal devlet anlayışı çerçevesinde öncelikli olarak toplumun güçsüz kesimlerine ve elbette herkese insan onuruna yaraşır bir şekilde yaşam seviyesinin sağlanması gerekmektedir. Vergilendirmede adalet ilkesinin sebebi sosyal devlet ilkesidir” ifadelerine yer verildi. Türkiye’de son dönemlerde iktidar tarafından yanlış ve kötü yönetilen ekonomi politikaları nedeniyle vatandaşların her geçen gün daha fazla gelir kaybına uğradığının kaydedildiği gerekçede, döviz kurundaki durdurulamaz artışa, Türk Lirası’ndaki erimeye paralel olarak elektrik, su, doğalgaz, temel gıda ve temizlik malzemeleri başta olmak üzere her türlü ihtiyaç kalemine zam yapıldığı belirtildi.

SOĞANI ZİNCİR MARKETTE VERESİYE YAZDIRMAK İSTEDİ

Hayat şartlarının günden güne ağırlaştığının dile getirildiği gerekçede, şöyle devam edildi: “Ülkemizde asgari ücretle geçinmek zorunda olan milyonlarca vatandaşımız bulunmaktadır. Beslenme, barınma, ısınma, eğitim, sağlık masraflarını dahi karşılayamayan vatandaşlarımız açlıkla karşı karşıya kalmıştır. Sebze, meyve almak isteyen vatandaşlarımız, artık marketten, pazardan tane hesabıyla tüm aileyi idare etmeye çalışmaktadır. Soğan dahi alamayan bir vatandaşımız, zincir markete gidip kasiyere bir kilo soğanı veresiye almak istediğini söylemiştir. Duymadığımız, görmediğimiz, ulaşamadığımız, maddi yetersizlikten dolayı çaresizlik içinde kalan milyonlarca vatandaşımız vardır.” Mahmut Tanal’ın imzasını taşıyan kanun teklifiyle “sebze ve meyvelerin tesliminden alınan KDV’nin, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu kapsamında söz konusu vergiden istisna tutulan hallerden sayılarak, vatandaşa sebze ve meyvelerin daha ucuz ulaşmasının sağlanması, yeterli, güvenli, sağlıklı gıdaya ulaşım hakkını kolaylaştırarak beslenme hakkı ve sağlık hakkının ihlallerinin önüne geçilmesinin hedeflendiği” vurgulandı. (HABER MERKEZİ)

Editör: TE Bilisim