Şanlıurfaspor kısa bir süre önce teknik direktör Gürses Kılıç ile yollarını ayırarak Serdar Bozkurt ile anlaştı. Gürses hocamı gitti yönetim mi gönderdi bu olaya fazla takılmamanın daha doğru olduğu kanaatindeyim. Öncelikle şampiyonluklar nasıl kazanılır olaya o pencereden bakmak gerekir. Şampiyonluklar sadece 20 tane çok iyi transfer yapmak, en çok şampiyonluk yaşamış hocayı getirmekle olunmuyor! Bunun milyonlarca örneği vardır. Yok bu hoca şu takımı şampiyon yaptı, yok bu takım ile finale çıktı, yok falanca takımda mükemmel işler yaptı gibi söylemler sadece söylemde kalır. Türkiye’ye ve Şanlıurfasporumuza bir önceki yıl takımı şampiyon yapmış hocalar, bir önceki sezon en az gol yiyen kaleciler ve önceki sezon gol kralı olmuş birçok futbolcu ve hoca gelmiştir. Ve ne yazık ki hemen hemen hepsinin sonu hüsranla noktalanmıştır.  Şanlıurfaspor ile birçok örnek verilebilir. Bu takım çok iyi teknik direktörler ve Türkiye çapında yıldız futbolcularda gördü ama hep yöntem yanlış olduğu için hep beklentilerin altında kalındı. Bu yılda söylemlere bakılırsa “varbirhayalimiz” galiba!

Eğer şampiyonluklar sadece iyi futbolcular ya da şampiyon hocalarla mümkün olsaydı. O zaman çok kolay olurdu. Kur iyi bir kadro, getir bir önceki sezonun şampiyon hocasını işlem tamam. Ama maalesef öyle olmuyor.

Bir takımın şampiyon olabilmesi için belli etkenlerin bir arada yekvücut olması gerekir. İyi bir yönetim, taraftar, şehir, şehrin mülki amirleri, medyanın aynı çatı altında olması ve menfaatsiz bir şekilde yüreklerin aynı duygu için çarpması gerekiyor. Bu olayın temeli dediğimiz olmazsa olmaz olan etkenlerdir. Çünkü temel sağlam olmazsa binada sağlam olmaz.

Olayın temelinin ardından iyi bir kadro mühendisliği Türkiye’de zaten bunu başarabilen takımlar genellikle kendi yarıştıkları liglerde şampiyon oluyorlar. Kadro mühendisliği kâğıt üzerinde yazılımı kolay olsa da aslında işin en meşakkatli olan bölümüdür. Sil baştan yapılan kadrolarla yaşanan şampiyonluklar Türkiye ve Dünya liglerine bakarsak belki de bazı istisnalar görebiliriz.  İstisnalar da kaideyi bozmaz ve bu işin doğru olduğu anlamına da gelmez. Bundan dolayı iskelet kadroya takımınızı emanet edeceğiniz hocanın bilgisi dahilinde yapılacak olan takviyeler başarılı olmanızı sağlar. Çünkü kadro mühendisliği doğru yapılırsa hoca değişiklilerinde fazla sıkıntı yaşanmaz. Çünkü bazen kurulan iyi bir kadroya rağmen getirdiğiniz hoca ile takımın kimyası uyuşmayabilir. Son olarak her şeyi doğru yaptınız diyelim getirdiğiniz hocaya ve futbolculara gerekli çalışma ortamı sağlanmazsa da olmazsa olmazların arasında yer alır. Çünkü bir önceki sezon x takımı şampiyon yapan hoca ve futbolcular bir sonraki sezonun şampiyonluğunu garantisi değildir. Bundan dolayı hocaya ve futbolculara sağlıklı bir çalışma ortamı hazırlanmalı ve işlerine müdahale edilmemelidir.

Yazının içeriğinde belirttiğim bu bütün etkenler bir arada olmazsa şampiyonluklar hayalden öteye geçmez. Bu takım şampiyon olur ya da olamaz demek için bazen takımızı izlemeye bile gerek yoktur, gerçekten futboldan anlayan kişiler için. Birçok kişinin bu konuda fikri bellidir.

Saydığım etkenleri göz önüne getirelim zaten Şanlıurfaspor’un şampiyon olup olamayacağı bellidir.