Kent merkezindeki Haliliye ilçesine bağlı Dağeteği (Germuş) Mahallesi’nde 19’uncu yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Ermenilere ait Germuş Kilisesi yıkılmayla karşı karşıya kaldı.

Definecilere ve tinercilere yuva olan asırlık kilise, yağışların ve definecilerin talanı nedeniyle tarihinin en zor günlerini geçiriyor.

BAKANLIK 10 YILDIR BAKMIYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teklifiyle 23 Ekim 2011 tarihinde, Bakanlar Kurulu kararıyla Germuş Kilisesi ve çevresi “Turizm gelişim merkezi” olarak ilan edildi. Aradan 10 yıl geçmesine rağmen kilise ve çevresinde bakanlık eliyle hiç bir çalışma yürütülmedi.

İki yıl önce ise kilisenin restorasyonunun Haliliye Kaymakamlığı’nın kilise ve çevresine yönelik hazırladığı proje Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından Mali Destek Programına alındığı duyuruldu.

Restorasyon ve korumanın olmayışı asırlık kilisenin yıkılmasının an meselesi olmasına neden oldu.

DEFİNECİLERİN İNSAFINA KALDI

Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Müslüm Çoban, kentin inanç merkezi potansiyeline dikkat çekti.

Şanlıurfa'nın komşusu olan Mardin'in en çok merak edilen mekanlarının başında kiliselerinin geldiğini vurgulayan Çoban, şöyle konuştu: "Şanlıurfa kültür ve turizm de önemli bir de restorasyona sahip. Şanlıurfa peygamberler şehri ve önemli bir inanç merkezi Göbeklitepe, Karahantepe, Harran ve Halfeti gibi önemli turizm potansiyeline sahip durumda. Göbeklitepe ile birlikte en eski inanç merkeze konumuna geldi. Germuş kilisesi de Hıristiyanlık adına önemli bir noktada. Şu anda yıkılmak üzere. Definecilerin insafına terk edilmiş vaziyette. Şanlıurfa merkeze çok yakın bir noktada Göbeklitepe yolunda. Özellikle inanç turizmine Şanlıurfa'ya artı bir değer kazandıracak bir potansiyel. Güneydoğu'da en çok turist giden illerin başında Mardin geliyor. Bunun sebebi de özellikle Suryani kiliselerine olan yoğun ilgiden dolayı."

DÜNYA TURİZMİNE KAZANDIRILMALI

Başkan Çoban, kentte şu anda yerli ve yabancı turistin ziyaret edeceği tek bir kilisenin dahi bulunmadığını söyledi.

Tarihi kilisenin UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan Göbeklitepe'nin hemen yakınında ve yolunun üzerinde bulunduğunu anlatan Çoban, yetkililerin bir an önce el atmasını beklediklerini dile getirdi.

Tarihi kilisenin yanında daha bulunan bir kilisenin de yıkıldığına değinen Çoban, sözlerini şöyle tamamladı:

"Şu anda Şanlıurfa'ya gelen turistlere gösterecek bir kilise yoktur. Germuş kilisesinin bir an önce bulunduğu durumdan kurtarılarak turizme kazandırılması lazım. Müdahale edilmezse yıkılmak üzere. Daha önce de Germuş'ta iki tane kilise bulunmakta idi. Bir kilise yıkıldı. Artık şu anda yerinde sadece temeli küçük bir duvarı kaldı. Orası da yıkılmak üzere. ilgili kurumlardan kültür turizm bakanlığından bir an önce bu kilisenin kurtarılması ve Şanlıurfa turizme kazandırılmasını istiyoruz. Şanlıurfa'da turizmde konaklama sayısı her geçen gün artıyor. Yılda 6-7 ay olan turizm sezonumuz 9 aya çıktı bu kültürel varlıkların korunması ile birlikte inşallah Urfa turizmine 12 aya çıkaracağız. Böyle bir potansiyelimiz var. Böyle değerli varlıkların Urfa turizmine, Türkiye turizmine ve dünyaya kazandırılması gerekiyor. Bir an önce buranın koruma altına alınıp gerekli bakım onarımın yapılması ve bir kilise olarak oranın turizme kazandırılmasını istiyoruz."

"PARMAKLA GÖSTERİLİRDİ"

Bölgeye yakın bir mahallede oturan Hüseyin Toprak da tarihi kiliseye sahip çıkılmasını bir vatandaş olarak beklediklerini söyledi.

Kentin her zaman tarihiyle övündüğünü anlatan Toprak, "Elimizde gözümüzün önünde bir tarih adeta yok oluyor. Yıllardır gündeme gelmesine rağmen kimse sahip çıkmıyor. Bu kilise yurt dışında olmuş olsa belki de parmakla gösterilen bir mekân olacaktı." diye konuştu.

Editör: TE Bilisim